Welke verschillende markten zijn geschikt om je zelfgemaakte spullen te verkopen?

Als je je zelfgemaakte spullen wilt verkopen, zijn er verschillende fysieke markten waarop jij je producten kunt aanbieden. In een andere blogpost leer je waar je deze (fysieke) markten kan vinden, maar in deze blogpost staan de verschillende types met hun voor- en nadelen en waar je op moet letten om een goede keuze te maken voor jouw shop in handgemaakte creaties.

Type markten waar jij je zelfgemaakte spullen kan verkopen in levende lijve

Lokale markten en evenementen

Lokale markten en evenementen georganiseerd door verenigingen, scholen, plaatselijke lokale handelaren en gemeentes. Denk ook aan braderijen, kerstmarkten, sfeermarkten, opendeurdagen, acties voor het goede doel, avondmarkten, …

Festivals

Grote evenementen meestal georganiseerd voor een reden, zoals muziekfestivals, cultuurfestivals, kunthappenings, seizoensfestivals, … bv. een leuk marktje op het muziekfestival Rock Werchter.

  • Heel groot publiek, maar komen meestal voor de sfeer en zijn niet meteen koopgericht.
  • Prijscategorie duurder

De gewone traditionele markt, waar men ook groenten en fruit verkoopt

Deze markten zijn een voordeel in het creëren van terugkerende klanten alsook dat mensen jou en jij hun leert kennen. Ideaal voor lokale bekendheid, maar hoe er rekening mee dat niet elke bezoeker jouw ideale klant is. Deze markten vinden het geweldig dat hun markt opgewaardeerd wordt door leuke hebbedingen. De toegangsprijzen hangen wel af per gemeente, dus dit kan soms betaalbaar zijn, soms niet.

Dit is het beste als je creëert voor een groter standaard publiek, zoals natuurlijke en duurzame producten, producten voor dieren, decoratie items, verzorgingsproducten, items voor te dragen en te hangen zoals kleding, …

Meestal is hiervoor een leurderskaart (kaart ambulante handel) nodig.

Rommelmarkten zijn niet geschikt voor zelfgemaakte spullen te verkopen

Op rommelmarkten wordt voornamelijk 2-de hands artikelen en antieke producten verkocht, maar soms zie je ook dat ze er enkele Wholesale producten verkopen (goedkoop aangekocht in een grote batch en dan doorverkopen) ,maar dus ook handgemaakte producten zie je daar verschijnen. Persoonlijk raad ik af om hier te staan voor de handgemaakte business omwille dat deze klanten en bezoekers op zoek zijn naar een koopje en niet meteen handgemaakt appreciëren, alsook deze meestal buiten doorgaan en nogal “stoffig” kunnen zijn. Opgelet, soms is er een combinatie van een handgemaakte en rommelmarkt, maar kijk zeker uit naar het doelpubliek daar.

Beurzen

Denk aan trouwbeurzen, babybeurzen, vegan beurzen, eco beurzen, interieurbeurzen, … maar vergeet ook niet de hobbybeurzen, deze laatste zijn meer geschikt als je artikelen verkoopt waarmee andere verkopen en niet zozeer afgewerkte creaties, maar het kan ook zeker.

  • Duurder in aankoop
  • Specifiek en meer kans op juist doelpubliek

Bv. Kreadoe beurs in Utrecht Nederland

Ambachtenmarkt – Handwerkmarkt – Kunsthappenings – Crea-hobbymarkten

Dit zijn markten waar men alleen zelfgemaakte spullen verkoopt, dus handgemaakte creaties. De bezoekers zijn dan ook effectief mensen die een meerwaarde hechten aan zelfgemaakt spullen en lokale creaties. Hier worden geen andere zaken verkocht zoals bv. Tupperware producten of groenten en fruit.

  • Prijs is afhankelijk
  • Meer kans op het juiste doelpubliek die je zelfgemaakte spullen weten te appreciëren

Pop-Up Shops

Natuurlijk kan je ook in winkels verkopen en online, maar daar gaat deze blogpost niet over. Wel is deze pop-up shop een tussenvariant. Je huurt een tijdelijke plaats in een grote hal of winkelruimte voor een bepaalde tijd. bv. zomerpopup’s in leegstaande winkelpanden.

  • Een proef voor je eigen shop en je kan nog meer persoonlijke branding toepassen
  • Nog meer expertise, status en vertrouwen
  • Goed marketingplan nodig
  • Duurder investering in tijd en geld

Waar moet je op letten om te weten dat deze markten geschikt zijn voor de verkoop van jouw zelfgemaakte spullen?

1 Data & Uren

Denk er goed over na of je maar 1 dag op een markt wil gaan staan of een heel weekend, een ganse week, een ochtend, een namiddag of een avond. Natuurlijk hoe langer je er staat, hoe meer kans op verkopen en zichtbaarheid en hoe meer je de kneepjes onder de knie krijgt. Ook dien je maar 1 keer je marktkraam op te stellen en heb je er langer geniet van, maar denk er ook aan dat dit ondanks je veel plezier hebt, het ook vermoeiend is en je de nodige voorraad moet kunnen leveren.

Bekijk deze in je agenda en zorg ervoor dat je voordien tijd hebt om de nodige zaken te creëren alsook de marktplaats op te zetten en dat je de dag nadien tijd vrij houdt om alles terug netjes op te ruimen, ook thuis en een nabespreking te doen van die markt en indien nodig een extra dagje rust om te bekomen als je er een hele week hebt gestaan. Het is werkendag. : )

De meeste markten zijn in het weekend of ’s avonds ben je bereid om ook dan te werken aan je shop of kies jij er occasioneel voor bij bepaalde periodes, zoals bv. kerstmarkt of bepaalde beurzen? Dit zijn allemaal zaken om over na te denken.

2 Is deze markt gratis voor bezoekers of niet?

Indien bezoekers al dienen te betalen voor een evenement kan dit 2 dingen betekenen voor jou: Bv. inkomticket trouwbeurs en jij maak handgemaakte trouwdecoraties, dan is dit een een bezoeker die heel graag meer wil weten en daarvoor ook wil betalen en echt op zoek is naar specifieke items en dus geld wil uitgeven.

Maar bv. een kerstmarkt met inkom, kan er misschien voor zorgen dat mensen minder geld uitgeven, want ze hebben al inkom betaald, of omdat ze meer de sfeer willen opsnuiven?

Maar het omgekeerd kan ook waar zijn. Probeer in jouw doelpubliek te denken.

3 Is deze markt alleen voor zelfgemaakte spullen of ook directe verkoop?

Bezoekers die komen naar een handgemaakte, crea- hobby of cadeau markt zijn ideale bezoekers voor jou en zijn ook bezoekers die jouw spullen meteen weten te appreciëren. Van zodra er ook andere zaken te koop zijn en de markt meer algemener wordt zijn de bezoekers interesses meer verdeeld. Jij hebt dan misschien een groter publiek, maar niet iedereen is geïnteresseerd in jouw creaties en dat is goed om dit op voorhand te beseffen. Opgelet, dit wil niet zeggen dat je daar niet verkoopt en dit geen goed idee kan zijn. Inspelen op lokale bekendheid heeft ook veel voordelen.

4 Werkt deze markt met een voorselectie of niet?

Sommige markten en beurzen doen eerst een voorselectie, wie er allemaal mag staan of niet op dit evenement, dit om het aanbod gevarieerd te houden voor de bezoekers, alsook de kwaliteit te garanderen. Dus je moet je hiervoor aanmelden en wachten op goedkeuring.

Andere markten werken met eerst ingeschreven is de eerste om een goede plaats te kiezen en erbij te zijn.

Beide hebben zijn voor- en nadelen. Richt jij je nog meer op luxeproducten is misschien een markt met voorselectie meer geschikt voor jou?

5 Binnen of Buiten?

Afhankelijk wat jij maakt aan geweldige creatieve spullen, is het mogelijk om deze ook buiten te verkopen. (bv. zeepjes met heel warm weer, gaat niet goed komen) Dit geeft natuurlijk ook extra voor- en nadelen met zich mee. Je moet je voorzien tegen de meeste weersomstandigheden. Het kan ook afgelast worden indien te slecht weer en ook niet alle creatieve spullen zijn bestand tegen alle temperaturen, stof of wind dat er aan te pas komt. Desalniettemin is het een extra kans om te verkopen en ook aangenaam en gezellig te maken, maar er zijn gewoon extra zaken om mee rekening te houden en dus je stand en je productlijn aan te passen.

6 Promotie door de markthouder zelf

Een heel belangrijke om op te letten is de promotie en dus het bekend maken van deze markt aan het grote publiek en dus ook voor jou als standhouder. Meestal in de iets duurdere standplaatsen op markten doen ze ook veel aan eigen promotie of is er een kans voor een extra promotiepakket te kiezen. Dit kan zijn gewoon algemene mond-aan mond reclame door een evenement dat al jaren er om bekend staat, maar kan ook zijn met de nodige advertenties en bv. affiches. Bij andere kleine markten rijkt de promotie niet verder dan enkele sociale media posts en is het dus ook aan de standhouders en dus ook aan jou om jouw standplaats verder te promoten. Gewoon een afweging dat je moet maken. Ik zou trouwens altijd promotie voeren voor jouw standplaats bij elke markt. Niets aan het lot overlaten en er volledig voorgaan.

7 Tarieven standplaats spelen mee in de keuze van de geschikte markten

Ook dit is zeker iets om in de gaten te houden, zeker als starter in de creatieve business. Er zijn plaatsen waar je gratis mag staan, een goedkoop of duurder vast bedrag moet betalen, een bedrag per vierkante meter of per tafel of hutje en soms zijn er nog extra’s nog te betalen voor de huur van tafels, stoelen of tent en het extra voorzien van elektriciteit en verlichting. Of een combinatie van bovenstaande. Dus als starter zou ik eerst de goedkope / gratis evenementen in de buurt zoeken, zodat je ook kan leren hierin en naarmate je business vordert en je doelpubliek en concrete productlijn beter leert kennen investeren in meer specifiekere markten en jezelf upgraden. Maar hey, ga jij all-in van het begin, doe gerust. Ik ga jou niet tegenhouden.

8 Doelpubliek op deze lokale markten en beurzen

Goed nagaan welk doelpubliek je mag verwachten op deze markten. Dit kan je bekomen door insider information te gaan halen bij standhouders die er al hebben gestaan of informatie bij de markthouder zelf. Indien de markt meer algemeen is, kan je verwachten dat de interesses van de bezoeker verdeeld zijn en niet allemaal jouw producten weten te appreciëren, dit is niet altijd erg, want soms is lokale bekendheid nodig of krijg je toch de kans andere kennis met jouw producten te laten maken. Anderzijds als je weet dat het specifieke creatieve markt is, weet je meteen dat de bezoeker écht oprecht meer geïnteresseerd is en weet je dat er meer geïnteresseerde bezoekers zijn. Je kan ook meteen je product gamma aanpassen aan het doelpubliek en hun verwachtingen en die van jou, zonder jezelf je shop of je ideale klant te verloochenen.

9 Bezoekersaantallen

Ga even na hoeveel bezoekers je kan en mag verwachten op deze markt, door te informeren bij vorige standhouders, de markthouder zelf en op basis van informatie van vorige jaren, mocht je die hebben en hou er rekening mee dat er grofweg 20-40% echt geïnteresseerd is in jouw producten afhankelijk hoe specifiek de markt is en ongeveer 4% – 10% echt iets bij jou koopt op dat moment. Dit is niet écht dé regel, maar gewoon even om de realiteit te tonen van wat je mag verwachten en waarin je kan voorzien. Weet wel dat ook heel veel aankopen gebeuren nadien, nu ze je beter leren kennen.

Niet iedereen is geïnteresseerd in jouw zelfgemaakte spullen op een markt. Dat is goed om dit meteen te beseffen en dat is niet erg. Er is genoeg markt voor iedereen.

10 Ligging markt en standplaats

De ligging van de markt is uiteraard ook belangrijk. Is dit goed bereikbaar voor de bezoekers, voldoende parkeerplaatsen, alsook voor jou om gemakkelijk te bereiken en in en uit te laden. De ligging van jouw stand zelf op de markt kan ook meespelen. Is er een kans dat je een goede plaats kan krijgen of niet. Al die zaken spelen mee, want soms zijn de goede plaatsen al voorzien voor de grotere spelers, niet dat je dan niet meer kan verkopen, maar gewoon iets om mee rekening te houden.

11 Hou geen rekening met concullega’s op die markt

Hoe groot is de kans dat je concullega’s er ook zullen zijn met soortgelijke producten? Fixeer je hier niet op, want iedereen heeft zijn eigen stijl en niche, maar het is gewoon goed om te beseffen van wat je mag verwachten. We gaan ons niet aanpassen aan hun stijl en marketingstrategie, wij doen de onze. Dus laat je hierdoor niet doen of afwijzen om je niet in te schrijven voor deze markt. Wees gewoon voorbereid om niet in die valkuilen te trappen van jaloezie.

12 Thema markten

Hoe er rekening mee dat sommige markten in thema’s zijn, zoals bv. kerstmarkten of vegan markt, en dat jij je aanbod hierop zal moet aanpassen, of dit toch best kunt doen. Ligt jouw aanbod hiervoor, zonder jezelf en je zaak en je ideale klant uit het oog te verliezen? Dit kan betekenen een tijdelijk ander product gamma dat je laat zien op deze markten of dit maar een deel is van wat je normaal verkoopt.

Eigen ervaring leert je welke markten geschikt zijn om je zelfgemaakte spullen te verkopen

Geleidelijk aan zal je leren welke markten voor jou winstgevend en de moeite waard zijn, maar als je start begin ergens dat betaalbaar is en leer van daar uit.

Vraag van te voren, hoeveel bezoekers ze verwachten? De mogelijkheid van gelijkaardige verkopers? De type bezoekers? Hoe het wordt georganiseerd en hoe het zit met promotie en standplaatsen?

Ik wens je alvast veel succes en een top verkoop. Oh en heb jij nog tips waar je op let bij het kiezen van de juiste markt voor jouw shop om zelfgemaakte spullen te verkopen? Laat het ons weten hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *