Waar kan je markten vinden om zelfgemaakte spullen te verkopen?

Je wilt je zelfgemaakte spullen verkopen op een markt, maar je vraagt je af, waar je deze markten kan vinden om aan deel te nemen? Waar vind jij die markten en braderijen? Die sfeermarkten? Lokale evenementen? Hobby- en creabeurzen of andere creatieve markten? en zijn ze iets voor jou. En dan de volgende vraag hoe begin je eraan?

In deze blogpost hebben wij het over fysieke markten en geen online marktplaatsen of winkels en hoe je deze het best kan zoeken op maat van jouw shop in handgemaakte producten.

Welk type markt is geschikt voor jouw shop in zelfgemaakte spullen?

Vooraleer we onze zoektocht starten naar creatieve markten om onze zelfgemaakte spullen te verkopen is het goed om te weten wat je verwachtingen zijn van deze markten. Een markt waar meer dan alleen handgemaakt op wordt verkocht, geeft andere bezoekersinteresses dan bv. een specifieke creabeurs in handgemaakte creaties of bv. een trouwbeurs. Alsook het aantal bezoekers, het standgeld, de promotie van de markt tellen allemaal mee in welke markt nu kan werken voor jou. Dus het is goed om te weten waar je doelpubliek zit en waar hun interesses in zijn, zo kan je ook gerichter zoeken. Denk soms verder dan lokaal, maar ook in je niche bv. trouw, cadeautjes, duurzaam, …

In de blogpost “Welke markten zijn geschikt voor het verkopen van zelfgemaakte spullen” kan je meer informatie vinden omtrent het maken van een goede keuze.

10 manieren om markten te zoeken die geschikt zijn om je zelfgemaakte spullen te verkopen

1 Bekijk de site van jouw gemeente of naburige gemeentes voor evenementen

Op de site van jouw gemeente of naburige gemeentes ga je alvast een evenementen kalender terugvinden die up-to-date is. Hier ga je alvast leuke evenementen en markten kunnen vinden alsook lokale activiteiten waar je als creatieve zelfstandige aan kan deelnemen. Ook lokale handelaren (scholen, rusthuizen, …) en verenigingen (bv. hobbyclubs, vrouwenclubs, …) posten daar regelmatig hun activiteiten. Of ga zeker eens bij de dienst toerisme luisteren, die zijn ook op de hoogte van wat er in de omgeving gaande is en ze helpen je graag verder. Als starter zou ik steeds starten in een lokale markt in de buurt.

2 Ga naar lokale kunst-hobby-crea handwerk winkels en laat je informeren

In deze lokale kunst- hobby – crea – handwerk winkels, maar ook bij jouw groothandels of leveranciers in creatieve materialen kan je altijd meer informatie omtrent creatieve markten en beurzen of speciale happenings en beurzen voor handgemaakte creaties en dus het verkopen van zelfgemaakte spullen. Ze kunnen zelf informatie geven, maar ook liggen er vaak flyers of hangen er posters op, waar jij natuurlijk mee aan de slag kan.

3 Ga naar lokale winkels waar je doelpubliek ook komt en informeer naar evenementen

Ook al maak je zelfgemaakte spullen, soms passen ze geweldig in een groter geheel van een lokale handelaar die bv. 1 keer per jaar een opendeurdag houdt of een lokale kerstmarkt organiseert en hier heb jij ook de kans om met jouw creatieve producten te pronken. Denk bv. een opendeurdag van een kinderopvang of een rusthuis maar even goed een groothandel of interieurwinkel. Misschien een kerstmarkt van jouw lokale supermarkt of cadeautjeswinkel die extra lokaal in de kijker wil zetten met een eigen sfeermarkt. Misschien jouw schoonheidsspecialiste die een verwenweekend wil organiseren. Mogelijkheden alom en met vragen en informeren doe je niks mis.

4 Haal als bezoeker van een markt “inside information” van standhouders

Dit is mijn favoriete tactiek om te weten welke marktjes geschikt zijn voor mij en welke er zijn in de buurt. Als je al op een marktje staat of je bent er als bezoeker en je bent enorm geïnteresseerd, vraag dan vriendelijk wat meer informatie aan de standhouders. Jij krijgt meteen “Inside information” van welke goede markten zijn om te verkopen, welke type bezoekers er komen, de hoeveelheid aan bezoekers, de voor- en nadelen om daar te staan. Wij zijn geen concurrenten van elkaar, maar concullega’s, we helpen elkaar graag verder. Of soms weet je dat bepaalde standhouders op die markten staan en kan je een mailtje sturen of een telefoontje doen om meer te weten.

5 Even “Googlen” naar creatieve markten online doet ook wonderen

Zoek even online in Google (of andere zoekmachines) naar markten. De volgende zoekwoorden kunnen helpen om de juiste markten te vinden voor jou. Denk in termen als creamarkt, hobbymarkt, sfeermarkt, braderie, braderij, markt, wekelijkse markt, farmers market, cadeau markt, avondmarkt, hobbybeurs, creabeurs, evenement, beurzen, handwerkbeurs, ambachtenmarkt, craft shows, craft fairs, handwerkmarkt, creatieve markt, festivals, …

Vervolledig je zoekterm met een plaatsnaam zoals bv. gemeente, provincie, land en jaartal. bv. creatieve markt Antwerpen 2023.

Heb jij nog goede zoektermen, laat het dan hieronder weten in de opmerkingen, zo helpen we elkaar verder?

6 Abonneer je op online groepen en sites die deze markt data voor je verzamelen

Er zijn verschillende online groepen ter beschikking, zoals bv. facebookgroepen die zulke zaken voor je verzamelen, maar deze zijn natuurlijk verspreid over België en Nederland en of andere landen en heel uiteenlopend. Er zijn ook andere sites die verschillende handige evenementen al voor jou op lijsten, ga op zoek en noteer als favorieten.

Hier alvast een voorbeeld van de Facebookgroep “Ambachtenmarkt”.

7 Spreek vrouwenclubs aan

Vrouwenclubs zoals Markant, Ferm, Lions Club voor vrouwen, … deze organiseren ook veel evenementen om naar toe te gaan, alsook zelf georganiseerd en geef toe meestal zijn vrouwen ons doelpubliek. Dus ook als je daar lid van bent geniet je van verschillende voordelen van het lidmaatschap, maar heb je ook meer kans om deel te nemen aan deze evenementen als standhouder of kennis te maken wat vrouwen interesseert.

8 Maak gebruik van nieuwe technologie en AI om markten te vinden

Gebruik Chatbots om je te helpen naar jouw zoektocht naar creatieve markten en sla de zoekmachine over om meteen het antwoord te krijgen (bv. ChatGPT, Notion AI,…) op je vraag. Of hou alvast het toekomstbeeld vast dat we in de “Metaverse” ook online in onze eigen ingerichte 3d shop online rondlopen en virtueel fysiek online verkopen en bezoekers over de vloer hebben. En zo zullen er nog meer leuke nieuwe trends zijn op vlak van technologie om je hierbij te helpen, maar je moet ervoor open staan.

9 Organiseer je eigen markt

Als jij je eigen markt organiseert, profiteer je niet alleen zelf van je eigen verkoop, maar kan je ook je expertstatus vergroten, lokale handelaren in de buurt helpen en nog extra inkomsten genereren door inkomsten voor standgeld te vragen. Dus misschien een idee waar je nog niet aan gedacht had?

10 Speciale feestdagen, goede doelen en niches zorgen voor speciale markten

Denk even na welke feestdagen of bijzondere momenten er in het verschiet zijn en ga op zoek naar deze thema markten, zoals bv. kerstmarkten of zomermarkten. Markten ten voordele van een goed doel dat wordt georganiseerd zoals bv. Kom op tegen Kanker, Think Pink, Rode Neuzen dag, … . Maar denk ook aan speciale niche markten zoals veganmarkt, duurzaamheidsbeurs, interieurbeurs, trouwbeurs, ecobeurs, … waar jouw creaties tot zijn recht komen.

Maak alvast je eigen creatieve markt kalender op maat

Doe alvast je eerste zoektocht en noteer je resultaten in een je agenda of kalender, zodat je ermee aan de slag kan gaan en kan beginnen plannen. Welke zijn jouw favorieten?

Psst, The Pink Side is bezig om zelf zulke creatieve markten lijst samen te stellen hier op deze website. Dus stay tuned.

Geef een reactie