Starten met een webshop om je zelfgemaakte producten te verkopen | Dit moet je weten!

Hoe start ik een webshop?

Twijfel je om te starten met een webshop om je zelfgemaakte producten te verkopen? Wil je eraan beginnen, maar weet je niet goed hoe? Houdt de techniek je tegen? Dat is nergens niet voor nodig, in deze video leg ik je heel graag uit, waar je op moet letten en dat al die moeilijke IT termen,  je niet moet afschrikken om te starten met geld verdienen online.

Strategie bepalen voor je webshop

Heel vaak zie ik makers een website starten zonder enige strategie, waardoor ze elk jaar hun website compleet omgooien, onnodige zaken veranderen in plaats van dat deze geld oplevert. Dus de eerste raad dat ik mee geef is bepaal een strategie. 

Wie is je ideale klant? Welke klanten wil je helpen? Wat is je stijl? Welke producten wil je verkopen? Welke menustructuur?

Ook het schrijven van teksten voor je productomschrijvingen, je over mij pagina en andere pagina’s kan je best al van te voren schrijven, zodat je dit niet tegelijkertijd doet met het bouwen van je website. Think before you begin. 

Zoek desnoods even naar andere sites die je mooi vindt en let ook op hun structuur. We gaan niet na-apen, maar we laten ons inspireren. We kunnen hierdoor ook meteen duidelijk maken waar wij in kunnen uitspringen.

Domeinnaam & hostingplatform bepalen

Een domeinnaam is het adres naar je website zoals bv. thepinkside.eu – Dit is enkel de naam die je gebruikt om te linken naar je website. De website zelf wordt gemaakt op een hosting platform (een fysieke computer waar alle data van je website wordt bewaard). 

Een domeinnaam kost +- 10 euro per jaar en ik raad je meteen aan om er meer dan 1 aan te kopen. .be , .com, .nl , .eu zodat niemand met je domeinnaam gaat lopen of onderling gaat concurreren.

Een hosting platform kost afhankelijk wat je nodig hebt +- 20 euro per maand, hierdoor krijg je opslagruimte, meestal toegang van e-mail adressen, backups, SSL certificaat (beveiligde verbinding), …

CMS = Content management systeem om je website te bouwen.

Naast de domeinnaam en het hosting platform dien je ook gebruik te maken van een CMS een content management system. Dit zorgt ervoor dat je je website kan bouwen met het bouwen van blokken en een paar drukken op knoppen in plaats van in codetaal te programmeren.

Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk producten kan aanmaken, pagina’s kan ontwerpen en de layout kan veranderen.

Enkele voorbeelden zijn WIX, Shopify, WordPress met Woocommerce (Zonder Woocommerce kan je geen producten verkopen) , Shopcrate, …

Ze hebben allemaal hun nadelen en voordelen. Dus gewoon even vergelijken. Voor de gemakkelijkheid is op dit moment mijn voorkeur Shopify, Woocommerce kan je goedkoper starten, maar met alle extra plugins, betaal je uiteindelijk ook en Shopcrate is als je je webshop beperkt wil houden, met nederlandstalige support en zonder al teveel toeters en bellen.

Psst, Shopify en WIX zijn CMS en hosting in elkaar.

Betaalsysteem kiezen

Je bent er nog niet, als jij je zelfgemaakte producten wil verkopen en je wil het gemakkelijk maken voor je klanten, dan heb je ook een betaalprovider nodig, zodat ze meteen kunnen betalen met hun betaalkaart. Standaard wordt overal STRIPE aangeboden, maar voor België en Nederland is MOLLIE op tijd van schrijven het goedkoopste. 

Meestal moet je enkel betalen per transactie, dus aankoop. En de prijs is afhankelijk van het betaalmiddel, de grootte van de aankoop of soms een vaste commissie, dus kijk dit zeker na.

Je kan er altijd voor kiezen om manueel te laten overschrijven voor je klanten of te klikken voor betalen bij afhalen, maar wil je het gemakkelijk en automatisch laten verlopen, moet je een klein percentage afdragen aan de betaalprovider.

Planning opstellen

Ik had het hierboven al vermeld dat strategie noodzakelijk is, maak een plan op , wat is het doel dat je wil verdienen met je webshop? Wat wil je dat de klanten voelen? Beleven, weten? 

Wanneer wil jij je website launchen? Hoe er dan ook rekening mee, dat een website nooit af is en dat je hier altijd aan blijft verder werken. Een website is een strategie op de lange termijn.

Maak gebruik van een handige checklist, zodat je niets vergeet. Enneuh, niet blijven peuzelen aan die details. Een basis website is meer dan OK om te starten en vanaf daaruit bouw je verder. You got this!

Twijfel je om te starten met een webshop

Download onze gratis online E-commerce voor Handmade Business gids / magazine.

Probeer de domeinnaam .be , .nl , .com en .eu te claimen, zodat niemand rechtstreeks met je concurreren. Of toch minder kans. Nog meer tips nodig voor je website?

Het design van je website

Een klant beslist binnen de 3 seconden of deze website iets voor hem is of niet. Het oog wil ook wat, dus tijd om het design van je website onder de loep te nemen.

Een samenhangend geheel

Is het meteen duidelijk voor je klant wat je doet, dat dit jouw bedrijf is. Passen de kleuren, teksten , lettertypes, foto’s allemaal, past het plaatje? Oogt het er professioneel uit?

Foto’s en video’s

Foto’s kunnen je website maken of kraken, zorg voor prachtige foto’s en ja, ook dat kan nu met je smartphone. Zorg dat deze productfoto’s met daglicht worden genomen en verwijder desnoods de achtergrond. Zorg niet alleen voor productfoto’s, maar ook lifestyle foto’s van je product in actie en meer zelf, maak 360° afbeeldingen, video’s van je producten en diensten.

Mobiel

Het is belangrijker dat je mobiele weergave in orde is, in plaats van je laptop weergave. Dus kijk ook steeds of mobiel alles werkt, als je eenmaal begint aan een webshop bouwen. Mensen kopen steeds vaker via hun smartphone of tablet.

E-commerce voor handmade business

Wil je meer tips voor gratis bezoekers naar je website te krijgen? Dan is deze blogpost iets voor jou.

Wat moet er op je website staan? Tijd voor content.

Vele makers en misschien ook jij, twijfelen steeds aan de teksten van je website, maar je moet maar 1 ding in het oog houden, dat je schrijft met waarde voor je klant in je eigen stijl en dan komt het goed. Alleen nog even daarna je spelfouten eruit halen. That’s it.

Daarna kan je SEO details toevoegen om je teksten nog beter vindbaar te maken op zoekmachines. SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie, hoe kom je beter voor in zoekmachines. En dan ga je extra letten hierop, maar voor nu om te starten, ga voor waarde voor je klanten en zo scoor je meteen!

Let er wel op, dat als je een webshop bouwt, dat er meer dan enkel kopers online zijn. Denk ook aan degene die nog zoekende zijn naar informatie, door bv. tips in een blogbericht weer te geven.

Technische zaken van een website 

Nog enkele technische zaken die je best in orde kan maken bij het starten van een eigen webshop. 

SSL: Dat is een certificaat dat je gewoon moet activeren zodat je kan surfen met https://, veilig dus in plaats van http://. Is gewoon een knopje drukken in je hosting omgeven.

Backup: Standaard bij elk hosting platform is er een dagelijkse back-up geleverd, test deze even uit, wil je meer backups, dan zijn hier plugins voor.

Plugins of apps: Elke website bestaat uit basis functionaliteit, maar soms wil je iets speciekere zaken hebben om je website leuker, vlotter, anders te maken. bv. een leerplatform, dit zijn extra functionaliteiten die je kan installleren. Sommige zijn gratis, andere betalend. Wel opletten, hoe meer plugins, hoe trager alles gaat werken en we willen natuurlijk geen trage website, dus houdt dit beperkt.

Templates: Je krijgt een basis gratis lay-out om te starten, waar je al heel ver mee komt, maar er zijn ook heel veel templates ter beschikkingen met andere designs, look & feels waarmee je aan de slag kan gaan. Denk er wel aan dat meer fancy, niet meteen meer gebruiksvriendelijk is.

Email-adres: Heel veel hostingplatforms kunnen ervoor zorgen dat je niet meer met je gmail adres moet mails sturen maar van bv. … @thepinkside.eu , vanaf je domeinnaam, zo zie je er meteen professioneler uit.

Statistieken: Plaats meteen Google Analytics op je site, ook al heeft je basis website al statistieken, zo kan je meteen controleren hoeveel bezoekers, interactie op je website plaatsvindt.

Je zelfgemaakte producten op een webshop verkopen

De voordelen van het starten van een webshop

Hopelijk hebben deze tips geholpen om je niet te laten afschrikken door de technische details om een website te starten. 

Alle platformen bieden uitgebreide ondersteuning, dus daar moet je zeker geen zorgen over maken.

  • Een website zorgt ervoor dat je meer onafhankelijk kan ondernemen, want dat is van jouw eigen.
  • Alsook toon je een belevenis aan de klanten, die je nergens anders kan tonen
  • en het zorgt ervoor dat je professioneler overkomt
  • en klanten makkelijker kunnen kopen en betalen.

Heel veel voordelen. Let er wel op dat je website een strategie op de lange termijn, want je dient eerst vertrouwen te wekken van je klanten en bovenaan de zoekresultaten te komen, maar het kan je inkomstenstroom heel hard vergroten.

Gedaan met losse tekstberichtjes voor betalingen in chatberichten, nu alles mooi en professioneel en deze meerwaarde, zorgt er meteen voor dat klanten ook meer geld over hebben voor je handgemaakte producten. Het ziet er allemaal minder goedkoop uit.

Veel succes met het starten van je webshop.

Durf je het niet alleen, doe dan mee met onze E-commerce cursus, speciaal op maat van handgemaakt.

E-commerce voor handmade business

Geef een reactie