Mindset shift: Gedaan met twijfels en angsten bij startende creatieve makers

Als startende ondernemer in bijberoep of hoofdberoep of als eeuwige twijfelaar met die droom, die shop in handgemaakte creaties, die mooie zelfgemaakte spullen verkopen. Mensen blij maken met jouw creaties, dat is het doel.

Op dagen dat alles goed gaat en je veel energie hebt, dan geloof je ontzettend in je droom, je passie, je shop in handgemaakte creaties en kan je de hele wereld aan, want je bent enorm overtuigd van je eigen waarde en de waarde die je te bieden hebt aan je klanten.

Maar helaas, zijn we onbewust ook ons eigen grootste saboteurs en halen we onszelf steeds naar beneden en twijfelen we aan alles wat we doen. Dit zorgt ervoor dat we onze droom gaan uitstellen, opgeven, niet ten volle van kunnen genieten of blijven stilstaan. En er zijn dagen bij dat het ok gaat en je jezelf kan opmonteren en je gedachtes kan doen keren, maar er zijn soms dagen en weken bij dat je enorm twijfelt aan jezelf en aan je kunnen en je creaties. En dat zijn de moeilijkste in het creatieve ondernemerschap.

Deze gevoelens zullen steeds opduiken, altijd, daar kan je niet aan doen, ook al heb je al jaren een onderneming. Wat je wel kan doen is leren deze gevoelens van je af te zetten en deze te doen omkeren in positiviteit en actie, zodat jij blijft knallen met je shop en deze een succes wordt (en nu ook al is).

Limiterende gedachte 1: Je kan geen geld verdienen met je creaties

Je hebt dan je droom, maar je geloof (nog) steeds dat je geen geld kan verdienen met zelfgemaakte spullen te verkopen. Deels omdat je omgeving dit steeds influistert en deels omdat je het zelf gelooft van wat je ze vroeger verteld hebben en je niet meteen opkijkt naar de juiste voorbeelden. Ik kan je zeggen dat je wel geld kan verdienen (en veel ook) met je handgemaakte creaties te verkopen. Om je enkele beroemde voorbeelden te geven, Martha Stewart, Louis Vuitton, Pascale Naessens, … Het is maar wat jouw dromen en doelen zijn, maar er is echt markt voor jouw uniek product, alleen jij moet het nog geloven. Of hoe denk jij dat Etsy overeind blijft, als er niemand geïnteresseerd zou zijn in handgemaakt? En mocht dit nog niet genoeg bewijs voor je zijn, in onze eerdere coachingvorm TPS Academy hebben +- 200 ondernemers laten voelen dat je effectief geld kan verdien met je handgemaakte creaties. En zij hebben geen meer speciale skills dan jij, dus als jouw passie groot genoeg is, kan jij dit ook!

Limiterende gedachte 2: Ik heb hier geen (of genoeg) tijd voor. Hoe vind ik nu toch die tijd?

Ik zeg altijd: Waar een wil is, is een weg. Als jij al even met deze droom zit, dan zal je de tijd vinden, maar je moet gewoon beginnen. We wensen altijd maar dat “als we met pensioen zijn”, “als ik vakantie heb”, “in het weekend”, “op woensdagnamiddag”, … dat we dan iets gaan doen. Je wenst steeds grote blokken tijd, maar ik kan je zeggen dat er geen betere tijd is dan tussen de “soep en de patatten”, dus tussen al je andere verplichtingen door, kleine gaatjes vinden om in kleine stapjes vooruit te gaan. Eenmaal je gestart bent, blijf je in beweging. Om je nu al een tip mee te geven, is blokkeer op voorhand al tijd in je agenda om aan je zaak te werken voor de komende maand en hou je hieraan. Plannen zorgt ervoor dat je meer geneigd bent, deze zaken echt uit te voeren.

Limiterende gedachte 3: Maar er zijn er al zoveel, ik heb teveel concurrenten

Omwille dat jij heel veel interesse hebt om een shop in handgemaakte creaties te starten, zie je precies al die shops als paddenstoelen rijzen uit de grond en daardoor lijkt het dat er al veel zijn en er voor jou geen plaats is, maar niets is minder waar. Kijk maar even in een straal van 10 km? Hoeveel bakkers tel je al? Of hoeveel schoonheidsspecialistes? Deze hebben allemaal reden van bestaan, ook al voeren ze dezelfde werken uit. Als jij je eigen stempel kunt drukken met jouw shop, kan jij klanten vinden en van jouw shop een succes maken. Er is nog genoeg markt voor iedereen.

Limiterende gedachte 4: Ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg

Als starter in een eigen zaak, twijfel je aan alles. Je komt nu alles voor de eerste keer tegen en bent nog nieuw in allerlei zaken, zoals prijszetting, administratie, verkopen, website, sociale media, financiën, … Je denkt vaak dat je dit niet kan (ook al heb je het nog niet geprobeerd om het effectief te weten) en je denkt ook heel vaak dat je creaties niet goed genoeg zijn, omdat je nog maar een beginner bent. Maar ten op zichte van de klant ben jij de expert, ook al heb jij nog maar 10 creaties gemaakt. Jij kan dit zeker, want als je echt eerlijk gaat kijken, waar zijn de feiten dat je het niet zou kunnen? En als je iets inderdaad minder kunt, dan kan je het uitzoeken? Een cursus volgen of wat langer door de handleiding bladeren. Het is niet erg, om niet alles te weten of ergens nog niet de beste in te zijn. Dat is ondernemerschap. We believe in you, nu jij nog.

Limiterende gedachte 5: Een zaak starten kost teveel geld

Ik ga niet liegen, als je een zaak start zal je inderdaad de eerste jaren wat geld moeten investeren en zal je alle winst terug in je eigen zaak stoppen om nog meer te kunnen groeien. Ik denk als starter in bijberoep naar hoofdberoep dat dit ook normaal is en weet je wat dat is niet erg. Op zich moet je al geen lening aan gaan bij de bank en kan je voor een paar duizend euro’s, je al op weg zetten door materiaal aan te kopen en de nodige basisverplichtingen te voldoen. Dus mocht het dan falen, dan is het enigste wat je kwijt bent geraakt, is de prijs van vakantie, maar je hebt er wel heel veer leerlessen en plezier uitgehaald en je hebt het ten minste gedurfd om het een kans te geven en die droom waar te maken. Dus je moet je niet in schulden steken om te starten en voor 100 euro ongeveer heb je al een ondernemingsnummer en ben je gestart.

We denken te vaak in angsten en twijfels, wat als… Maar heb je al eens gedacht, aan wat als het wel lukt? Dan kan jij je droomleven leiden!

Stop met twijfelen, jij hebt het in je om te knallen en jouw droomleven te leiden.

Vele creatieve groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *