Jacobs Conceptstore Failliet, wat nu?

Wat te doen, nu dat Jacobs Conceptstore failliet is?

De kans dat creatieve ondernemers hun geld terug zien, nu dat Jacobs Conceptstore officieel failliet is klein, ondanks dat vele het nu al van ver zagen aankomen. En ondanks dat het concept van Thomas, geweldig is en nog steeds is, is het heel jammer dat dit gebeurd. Ik denk dat geen enkele ondernemer dit wenst.

Dus maker, ik begrijp jou! Dit is kak, sh*it, stoem, oneerlijk, erg, vreselijk, … Ik denk niet dat ik het gevoel heel goed in woorden kan zeggen, maar ik begrijp jou enorm! Ik heb zelf dit met Jacobs niet meegemaakt, maar soortgelijks niet zolang geleden. Dus het gevoel van onrecht is enorm

Je heb je zuur verdiende centen hier in geïnvesteerd, in je droom in je passie en dit komt nu even zuur terug. Dat ondernemen met vallen en opstaan is, dat kon je al wel raden, maar een succesvolle ondernemer herkent zich erin door terug op te staan, nadat hij gevallen is (opgelet: niet falen). 

Dat wrang gevoel dat blijft nog eventjes, maar laat je hierdoor niet leiden.

Jacobs Conceptstore Failliet, wat te doen voor makers?

Ondernemen is met vallen en opstaan

Op het moment dat je enorm veel geld verliest, zelfs als dit in de ogen van andere peanuts is, is dit voor jou een ontzettend groot bedrag en kan je in een soort paniek modus geraken, angst over valt je, van hoe moet ik dit nu oplossen? Kan ik nog wel bestaan? Moet ik opnieuw geld in pompen in mijn bedrijf? Wat als dit nu ook met andere verkooppunten gebeuren? – Je denkt soms alleen maar in problemen.

Dat is heel normaal, maar je moet het wel erkennen, want beslissingen nemen op basis van angst zijn niet goed! Denk bij elke keuze dat je maakt, is dit om te groeien of doe ik dit uit angst?

Misschien denk je wel aan stoppen en dat het allemaal geen zin meer heeft, dat het jou nooit zal lukken, een winstgevende zaak uit te bouwen. Maar niets is minder waar. Wou je al stoppen voordat het slecht ging met Jacobs of nu alleen, dat is de vraag dat je je moet stellen?

Dat wrang gevoel dat je een stap terug hebt moeten zetten, niet vooruit bent gegaan, blijft nog eventjes, maar het is aan jou om terug te knallen, want hey jij bent ondernemer is 100% verantwoordelijk voor jouw succes! Dat 1 winkel failliet gaat, daar ga jij je toch niet laten door doen, ofwel soms?

Jacobs Conceptstore Failliet
Wil jij tips voor meer omzet? Verhaal horen van andere makers? Bekijk dan deze blogposts.

Denk in oplossingen, niet in problemen

Waar 1 deur sluit gaan andere open, dat gezegde ken je toch wel! Dat is hier ook het geval nu dat Jacobs stopt, er zijn meer dan genoeg kansen en mogelijkheden die je als creatieve ondernemer kan grijpen, maar je moet er voor open staan.

Misschien en zo eerlijk ben ik ook, had je al te weinig variatie in verkooppunten en legde je al je eieren in het Jacobs, waardoor je erger in de problemen bent geraakt. Dit is geen verwijt, helemaal niet! Maar een goede variatie van inkomsten is noodzakelijk, ook voor de toekomst om onafhankelijk te zijn van 1 winkel. 

Er zijn andere conceptstores die op je liggen te wachten om te verkopen. Het wil niet zeggen dat het Jacobs niet is gelukt, dat het concept niet kan werken. In tegendeel zelfs, ik geloof hier enorm hard in. Naast conceptstores, denk aan markten, online verkoopplatformen, pop-upstores, bedrijven, andere fysieke winkels, particulieren, … en zoveel meer mogelijkheden waar je kan verkopen.

Natuurlijk, dit is uit je comfortzone, maar jij wil toch een succesvol bedrijf? En ben jij het je klanten niet verschuldigd, ze andere mogelijkheden te geven om je mooie creaties te bewonderen (en natuurlijk ook te kopen : )) – Je maakt het leven je klanten beter, daar doe je het toch voor, of niet soms?

Everything is figereoutable – Marie Forleo

Jacobs Conceptstore failliet - tips voor makers
Stuur “JACOBS” naar coaching@thepinkside.eu of via DM in Instagram @2thepinkside in mei/juni 2024 en krijg kortingscode voor 1 maand gratis Handmade Business Club op te nemen in mei/juni 2024, 1 per persoon en als jij geld hebt verloren bij Jacobs dit jaar.

Wat kan je doen als je verkooppunt failliet, gaat?

Je kan je aanmelden bij de curator van Jacobs Conceptstore, om je schuldvordering in te dienen, ook hierbij dien je een inventaris te geven, van wat er nog allemaal ligt van jouw spullen en het geld wat je nog moet innen. Dit is even wat papierwerk, maar ik zou toch de tijd nemen om dit in te vullen, ondanks dat de kans klein is dat jij je geld gaat zien, maar wie niet waagt, wie niet wint. 

Hou er ook alvast rekening, mee dat dit eventjes kan duren. 

Grote voorraad wegwerken

De meeste hebben toch op tijd hun voorraad kunnen ophalen uit de winkels, maar zitten nu met een enorme voorraad dat niet oplevert. Dat is geld dat niet opbrengt en geld moet rouleren, zodat we deze terug kunnen investeren in de aankoop van nieuwe producten en verkoop en marketing! 

Daarom als tip, hou een pop-up sale online of thuis om sneller je voorraad weg te werken. Ook Juli, de solden periode komt eraan en dat is ideaal voor je voorraad. Kortingen zoals 2+1 werken beter, zodat ze in grote getalen aankopen, dan 10% korting en maak bv. bundels en pakketten van soortgelijke en bijhorende items, zodat je sneller meer verkoopt. Dit is altijd een goed idee, trouwens!

Zoek meteen andere verkooppunten om je zelfgemaakte producten te verkopen, zodat je snel terug op je positieve komt, maar denk hier steeds aan, zit hier mijn ideale klant of wil ik gewoon kwantiteit uit paniek?

Je eigen webshop

Misschien als laatste tip, je eigen webshop starten of meer laten groeien is een goede manier om meer onafhankelijk te zijn van andere algoritmes en verkooppunten. Opgelet, een eigen webshop is een lange termijn strategie en lost nu niet meteen je problemen op, maar kan je stilletjes aan verder uitbouwen, naast al je andere verkooppunten, zodat je dit in de toekomst minder hard gaat voelen. 

 

Maker, ik kan helaas je probleem niet oplossen, maar ik hoop je met deze tips te motiveren om te knallen met je creatieve business, want je begint nooit vanaf nul meer, maar altijd vanuit je ervaring. Niet in de val trappen van korte termijn tactieken, maar terug bouwen aan je lange termijn strategie.

Vele creatieve groeten,

 

Nathalie Maes

Business Coach voor creatieve makers & handmade business owners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *