Hoe je succesvol je hoofdberoep met je creatief bijberoep combineert?

Tijd maken voor je creatief bijberoep

Weet je dat het prachtig is dat je aan je creatieve passie kan werken en je droom, die shop in handgemaakte creaties kan bouwen zonder jezelf in de schulden te steken. Ja, dat is het prachtige aan een bijberoep. Je hebt nog een vast inkomen, terwijl je kan genieten en leren van je eerste creatieve ondernemersstappen.

Een creatief bijberoep is geweldig, maar voelt soms ook als een vergitigd geschenk, want je moet een nieuwe zaak uit de grond stampen en groeien naast je voltijdse job en je hebt nu al zo weinig tijd. Waar haal je immers de uren voor een bijberoep? Is het eigenlijk wel mogelijk om een winstgevende creatieve zaak te runnen, naast een voltijdse job? En als je al uren vindt in je dag, weet je ook dat deze voorbijvliegen en je soms nog steeds het gevoel hebt dat je niks gedaan hebt. Ik herken het gevoel, bij mezelf toen ik startte, maar ook bij de veel coachees die ik begeleidt.

Ik zal je zeggen dat een bijberoep met een hoofdberoep combineren altijd als een evenwichtsstruggle zal aanvoelen, en ik kan je zelfs zeggen, dat als je het volledig in hoofberoep doet, dat niet zal veranderen, maar er zijn manieren om het gemakkelijker te maken om tijd te vinden voor je shop in handgemaakte creaties, voor je gezin en voor je hoofdberoep zonder het gevoel dat je gek wordt en binnenkort met een burn-out zit.

Routine

Routine is de eerste tip en kan je enorm helpen om heel je week, maand en jaar te stroomlijnen. Hierdoor train je ook je hersenen zodat ze niet meer moeten nadenken en dat werken aan je creatief bijberoep op bepaalde momenten een gewoonte wordt.

Probeer vaste momenten in te lassen in je week, waar jij aan je business werkt., waar jij privé stuff doet en welke tijd voor je hoofdberoep is en hou je hieraan.

Je kan zelf nog een stap verder gaan en de tijd die je aan je bijberoep blokkeert nog verdere indelen in blokken van soortgelijke taken, zodat je nog efficiënter kan werken. bv. elke zondagvoormiddag creëren. Maandagavond administratie. Woensdagavond een creatief proces, …. Of altijd de eerste van de maand,…. Een agenda gebruiken is daarom de eerste stap!!!

Door blokken te gebruiken zorg je ervoor dat je voor een duidelijkere scheiding tussen werk en privé, ook al overlappen deze in realiteit.

2 Afspraken maken

De 2 de tips is afspraken maken met je werkgever en je huisgenoten, maar ook met jezelf. Als we gaan kijken naar je werkgever, laat hem weten dat je een bijberoep hebt en dat er misschien enkele afspraken kunnen gemaakt worden, zoals bv. geen overuren meer of een job meer op de achtergrond. Dat jij je nog ten volle wil inzetten, maar dat de nachtshift niet meer gaat. Nu zorg voor een open gesprek en geen eisend gesprek en kijk wat mogelijk is om een vlotte combinatie mogelijk te maken, zonder dat ook je werkgever in de shit komt. Hij betaalt op dat moment ten slotte nog je inkomen, waar je op rekent om je zaak uit te bouwen.

Dan maak een afspraak met je huisgenoten, dat kan je partner of je kinderen zijn, of misschien je ouders of je hond. Maar vertel hen je wilde plannen en leg uit dat je hierdoor extra tijd nodig hebt om aan je creatief bijberoep te werken en laat hen ook weten dat het serieus is. Leg uit, dat je op die bepaalde dagen aan het werk bent thuis en dat ze je niet mogen storen. Dat de bomma, de kids op woensdagavond naar de hobby’s brengt of dat de kinderen nu zelf de vaatwasser moeten inladen en uitladen. bijvoorbeeld. Leg open kaart en zorg voor een goede wisselwerking.

Ik weet dat niet elke partner open staat voor je creatieve droom, maar als hij ziet dat jij het serieus neemt , dan zal hij niet veel later volgen. Vertel ook je plan om het te doen slagen, zodat je niet met vage opmerkingen komt, ook naar je kinderen toe laat je zien, dat alle dromen uit kunnen komen als je er voor gaat en het probeert. Dus you rock als mama!

Maar ook een afspraak met jezelf. Telkens jij niet aan je creatief bijberoep wil werken stel jezelf de vraag, zou jij ook vakantie nemen, iets niets doen, als je voor een baas werkt. Zou je dit ook doen, durven als je voor een baas werkt? bv. om 10 uur pas starten, niet komen opdagen,… Neem ook jezelf serieus.

3 Delegeren

Delegeren naar je huisgenoten en anderen is 1 manier om taken uit te besteden, want ik weet dat je alle ballen in de lucht wil houden en de beste mama wil zijn en de een succesvolle shop en je hoofdbaan knallen en een geweldige partner, vriendin, zus en collega wil zijn, maar je kan niet alles perfect doen of al zeker niet alles doen, dus je zal moeten leren om dingen los te laten. Zo kan je een heleboel privé taken delegeren of gewoon zeggen dat je ze niet meer doet, bv. moet je echt elke maand je ramen wassen, het kan toch om het half jaar?

Daarnaast kan je ook diensten inhuren om het je gemakkelijker te maken, zodat in plaats van jij staat te strijken, je aan je handgemaakte shop kan focussen, door bv. een strijkdienst in te huren of een poetsvrouw of Hello Fresh maaltijden service, …

Ook kan je sommige zaken in je bijberoep delegeren aan freelancers bv. website bouwen, SEO, marketing, boekhouding, … zodat je niet alles zelf moet doen, ook al komt er steeds veel op je af. Maar ook uitbesteden in automatisatie zoals sociale media planners, mailingtools, automatische facturen van je webshop, … Zodat je delegeert naar technische tools. En tegenwoordig met AI is er nog meer automatisatie mogelijk en wordt het soms makkelijker om taken gedaan te krijgen.

4 Meldingen en timers

Soms zijn er van die dagen dat je geleefd wordt en dat je toch geen energie hebt om aan je business te werken, ook al weet je dat het tijd is en soms ben je helemaal in je creatieve flow, maar loopt het weer uit, terwijl het ook tijd was op je facturen te betalen. Dus hou je deze balans onder controle en wat bij mij altijd helpt zijn timers. Ik gebruik timers om elke blok tijd te starten en te eindigen, zodat ik ten eerste al herinnert wordt dat het tijd is om een nieuwe blok tijd bv. administratie te starten en ik zaken netjes kan afronden en kan starten aan de nieuwe blok. Ook gebruik ik soms een timer van 10 minuten om mij te foppen dat ik enkel maar 10 minuten iets moet doen, zoals bv. mijn pc starten of een mail behandelen of 1 soc. med post te maken en dan kan ik stoppen en raar maar waar, eenmaal gestart blijf ik voort doen, want starten is altijd het moeilijkste.

Ook om in de flow te blijven en me niet te laten leiden door het dagdagelijkse leven is het gebruik meldingen op bepaalde tijdstippen van mijn dag met positieve quotes en mijn doelen , zodat ik steeds er aan herinnert wordt waarvoor ik het doe! En dit is gratis en heeft mij al zoveel geholpen om door te zetten, want zoals je weet is een creatieve onderneming starten geen sprint, maar een triatlon 🙂 Dus het heeft tijd nodig en deze heeft mij altijd en nog steeds geholpen.

5 Investeer in opleidingen en coaches

Ik was vroeger van de gedachte, maar ik kan dit allemaal zelf wel uitzoeken en dat was ook waar. Ik kon ook alles zelf, website bouwen, verkooptechnieken zoeken, sociale media toestanden, uitvogelen hoe ik deze creaties moet maken, … maar het kost me ook heel veel tijd om die dingen uit te zoeken en alle gratis sessies van iedereen te volgen, waardoor ik alleen maar het tipje van de sluier kreeg, maar nooit het volledige plaatje. Ik kan je zeggen dat je de tijd veel beter kan besteden aan het verkopen en creëren van je producten, dat alles zelf uitzoeken. Dus een enorme tijdwinst dat je kan bezorgen is investeren in een opleiding of coach, die je niet alleen helpt om alles te kennen en te leren om een korte tijd en dat je ook nog eens een motivatie boost geeft en je de gemoedsrust geeft dat je op de goede weg bent en het juiste leert. Hoe geweldig is dit? Natuurlijk wel opgelet, laat je natuurlijk niet vangen door alleen maar opleidingen te volgen en nooit in actie te komen, soms heb je alles al in huis, maar moet je gewoon durven.

6 Pauzes en me-time

Ik ken het als geen ander, dat bijna elk tikkeltje vrije tijd naar je bijberoep gaat en hierdoor kan je jezelf soms verliezen en ben je goed op weg naar een burnout. En wist je dat als je pauzes neemt, dat dit zelfs nog beter is voor je creatieve proces en ideeën, alsook dat je efficiënter werkt als je niet aan 1 stuk doorwerkt. Ja, gek hé. Hoe drukker je het hebt, hoe meer pauzes je eigenlijk zou moeten nemen.

Dit kan een wandeling tijdens de middagpauze zijn, een half uurtje boek lezen alvorens te starten, een badje nemen in het weekend, een drankje halen 1 verdieping lager, of een verhaaltje lezen voor het slapengaan aan je kinderen. Maar zorg dat je altijd pauzes inlast elke dag!

Maar om de +- 8 weken een grotere pauze, door bv. een weekend niet te werken aan je bijberoep en een weekend aan je huis en je gezin te plannen of je vriendinnen. En ook zeker een grotere vakantie minstens 1 keer per jaar, waar je 2 weken afwezig bent. Het lijkt nu of je tijd aan het verspillen bent, maar dat is het niet. Plan deze op voorhand in, alvorens het leven het leven weer wordt en de tijd weer voorbij is en je weer niks hebt gedaan met je gezin, terwijl dit wel gepland is.

7 15 minuten ending

Natuurlijk zoals al eerder gemeld kan je best je tijd blokkeren in je agenda en je natuurlijk hier aan houden, maar wat ook enorm helpt is op het einde van elke werkdag, ook handig in je hoofdberoep concreet opschrijven wat je de volgende dag dient te doen. Zodat je de volgende dag niet moet zitten uitzoeken waar te beginnen en hierdoor kwijt bent en dat je ook meteen aan de juiste zaken start in plaats van je mailbox op het werk.

Je neemt 15 minuutjes de tijd om even alles van je hoofdberoep af te ronden en wat je de volgende dag moet doen in je hoofdberoep en ook in je bijberoep (natuurlijk op 2 aparte lijstjes), en hier neem je een top 3 uit waarmee je start. Wat gaat jouw zaak het meeste mee vooruit helpen? Die doe je het eerste.

8 Maak goed gebruik van tijdsrestjes

Tijdrestjes is een naam dat ik heb verzonnen, maar het komt er op neer dat we soms altijd willen dat we uren de tijd hebben om ergens aan te werken en als we ergens maar 5 minuten hebben, dat we zelfs niet starten. Ons brein kan er niet tegen, als we een project moeten doen en het niet kunnen afwerken in 1 geheel en daarom starten we vaak niet aan grotere items. Daarom is het belangrijk om al deze projecten, bv bestellingen plaatsen bij leveranciers, webshop bijwerken, … opdelen in kleinere taken die we zouden kunnen doen, zodat we zeker iets kunnen afwerken en dus hier sneller aan starten, maar nog beter er zijn soms verloren minuten of de tijdsrestjes in je dag, die je toch optimaal kunt gebruiken bv. wachten tijdens de hobby’s van je kinderen. Een half uur alvorens je naar het werk gaat, tijdens de autorit, op het wc, lunchpauzes,… Welke kleine actie kan jij dan doen. Iets verder afwerken van je creaties? Bestellingen doen? Boodschappenlijstjes maken? Je statistieken nakijken? 1 keer live gaan op sociale media? Telefoontjes doen? Brainstormen nieuwe producten? … En heel vaak heb je maar 5 minuten tijd nodig, ook al denk je dat het veel langer duurt.

9 Een plan / doel gebruiken

Raar maar waar, maar als jij een realistisch doel hebt, bv. binnen 5 jaar die fysieke shop in handgemaakte creaties, wat moet er dan binnenkomen van geld om dit te realiseren. En wat moet er alvast nu binnenkomen aan verdiensten om het omzetdoel van deze maand te realiseren. Over omzetdoelen kan ik nog veel zeggen, maar als jij een gelddoel plakt op je maand, weet je welke acties er nodig zijn en welke verkopen er dienen er te gebeuren om dit waar te maken. Deze korte termijn doel houdt je scherp om steeds te werken aan je droom wanneer het nodig is en zal er extra voorzorgendat jij aan je creatief bijberoep blijft gaan.

10 Realiteitscheck

Weet dat als jij je creatieve onderneming in bijberoep start dat de tijd anders aanvoelt. Jij hebt het idee dat er een maand voorbij gevlogen is, maar in werkelijkheid heb je maar 8 dagen aan je bijberoep gewerkt als je bv. 2 dagen in de week hieraan kan werken. Dus wees lief voor jezelf dat telkens er een maand passeert, dat er eigenlijk maar een dikke week is voorbij gegaan en dat alles minder snel zal gaan, dan dat je meteen in hoofdberoep start, maar dat is niet erg, dat is ok! Het is gewoon goed dat je dit beseft.

Hoe er ook steeds rekening mee, zoals ik het begin zei dat het altijd een tweedstrijd en een balansoefening zal blijven, maar met de tips hierboven, dat het vele malen gemakkelijker gaat. Weet dat dit normaal is. Is dat al geen geruststellend gevoel?

Maar weet ook, en dat zie ik heel weinig mensen doen is een plan op maken voor crisismomenten, want jij weet dat je op sommige dagen er toch de brui wil aangeven en ik weet dat ook, en ik heb dat zelf ook nog altijd. Dat is het leven van een ondernemer. Maar weet om de fantastische momenten te hebben, moet je mindere momenten erkennen, anders waren die fantastische momenten voelde die niet fantastisch niet waar. Dus geniet van de reis, maar maak een plan op wanneer je laat gaan en het even niet meer ziet zitten.

bv. je weet dat je toch om 8 uur voor de tv gaat liggen, hoe ga ik dit nu aanpakken, door bv. de afstandsbediening weg te leggen. Een timer op de TV te leggen. Me eerst verplichten om naar mijn werkplek te gaan 5 minuten te werken en als het dan niet gaat dat het is toegelaten, en meestal begin je ook. Of aan je partner vragen jou tegen te houden als je dit doet.

bv. als je weet dat je moe thuis komt van het werk en geen energie meer hebt, hoe pak je dit anders aan. Hello Fresh voor maaltijden, soep uit blik al opwarmen, een wandelingetje, een snack om 3 uur. Op tijd gaan slapen ,…

Maak een plan op voor je valkuilen en je bent er veel beter tegen bestand dan je denkt.

Ga alvast aan de slag met 1 van deze tips,

Vele creatieve groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *