Hoe bouw je een persoonlijke band met je klant?

Om een succesvol creatief bedrijf te worden dien je natuurlijk klanten aan te trekken. Dit niet alleen op korte termijn, maar ook op de lange termijn. Er zijn heel wat voordelen als je investeert in klantenrelaties op de lange termijn. Zeker als maker en verkopen van handgemaakte creaties is een persoonlijke band ontwikkelen erg belangrijk. En alleen maar voordelen op de lange termijn.

Voordelen klantenrelaties op lange termijn in jouw creatieve business

  • Zo heb je meer kans dat klanten terugkeren en herhaal aankopen doen. Zij zullen deze positieve ervaringen dan ook delen met anderen. Je bouwt een klantenloyaliteit op, een fan-base.
  • Dit zorgt natuurlijk voor een verhoogde omzet door de herhaalaankopen van de klant en de anderen die ze aanspreken.
  • Het aantrekken van nieuwe klanten is vaak moeilijker en door terugkerende klanten tevreden te houden, maak je het jezelf ook gemakkelijker op marketing vlak.
  • En klanten die regelmatig bij jou kopen kunnen ook een eerlijke feedback geven, waar je iets mee kunt om je shop nog te verbeteren en kijken waar de noden zijn.

Alleen maar win win! Maar hoe laat je klanten zien dat je om hen geeft?

Er zijn zijn heel veel zaken die je kan doen, maar ik geef je vandaag alvast 5 tips mee.

Hoe bouw jij een persoonlijke band met je klant?

Deze tips zijn gebaseerd op het boek “How to win friends and Influence people” van Dale Carnegie – een echte aanrader om betere relaties op te bouwen en dat niet alleen met je klanten.

Luister naar je klant

Het is heel belangrijk dat je luistert naar je klant. Heel vaak maken we creaties die we zelf graag maken, ,maar hebben jouw klanten hier eigenlijk nood aan? Wat als jij eerst een ideale klant zoekt en kijkt naar wat zij willen, verlangen, nodig hebben en dan pas hierop creaties te maken in jouw stijl? Even de rollen omkeren.

Ook als je op een marktje staat en je een klapje doet, niet meteen denken “Alee waarom koopt die niet?”, maar gewoon even luisteren naar het verhaal. Misschien kan je starten door een open vraag te stellen? Naar wat ben je op zoek? En kan je vanaf daar op in pikken. (Psst, er is wel een verschil met iemand die zijn levensverhaal wil vertellen en jij die nog heel veel werk hebt)

Door te luisteren kom je meer te weten, wat de klanten nodig heeft en kan je gebruiken om het verkoopsgesprek achteraf makkelijker te laten verlopen.

Klanten Netwerk

Aanspreken met een naam

In het boek van Carnegie wordt er ook een heel hoofdstuk besproken, over hoe wij mensen onze naam belangrijk vinden. Wij hebben oprecht meer appreciatie voor de andere persoon, als ze vragen naar onze naam en deze nog kunnen onthouden, de volgende keer dat we elkaar zien. Of deze naam gebruiken in het gesprek.

Een hele simpele techniek die ook jij kan toepassen bij je klanten om meer verbonden te zijn. Nu die namen onthouden is voor mij nogal een dingetje en misschien voor jou ook, maar ik doe mijn uiterste best om er steeds achter te vragen en probeer een methode te vinden om deze te blijven onthouden.

En hoeray voor onze gepersonaliseerd creaties op naam! Een extra shout-out hoe belangrijk deze wel niet zijn in je gamma.

Zorg dat de klant zich belangrijk voelt

Zorg steeds dat je de andere persoon laat voelen dat ze belangrijk zijn en gewaardeerd worden. En doe dit oprecht. Dit doe je door bv. een extra bedankje bij aankoop of een fantastisch mooie luxe verpakking. Maar denk ook aan een VIP behandeling of een nieuwsbrief bij haar verjaardag.

Er kan altijd iets verkeerd gaan maar geef je fouten toe

Als jij je zelfgemaakte spullen verkoopt, dan heb jij 9 van de 10 tevreden klanten, maar soms kan er al eens iets misgaan, we zijn dan ook mensen. En hieruit leren we, dus af ten toe de bal misslaan is dus helemaal niet erg. Maar zorg steeds dat als jij een fout begaat, dat je dit ook meteen toegeeft en een gepaste oplossing gaat zoeken.

Steek je niet achter allerlei smoesjes of geef de klant meteen de schuld. Als er een discussie, conflict is… probeer steeds te zorgen voor een win win situatie. Probeer te luisteren naar het probleem van de klant en probeer een gepaste oplossing te vinden voor elk van jullie. Het gaat niet dat jij moet winnen en zij moeten verliezen, zelfs al heb je gelijk.

Soms is het beter toch toe te geven, zodat dit je klantenrelatie in de toekomst ten goede komt. (Natuurlijk altijd even nadenken of je zulke klanten wil hebben).

Geef de klant complimentjes

Als we complimentjes krijgen van anderen, daar worden we oprecht vrolijk van. Ook dit kan je toepassen in jouw shop. Spreek klanten aan met hun mooie kleding, leuk haar, accessoires, … Meteen al een goede aanknoping van een gesprek. Maar ook na het aankopen, bevestig hoe geweldig dat zij/hij niet is door lokaal aan te kopen, te bedanken om bij haar te kopen, want zij heeft jou blij gemaakt. Haar gerust te stellen over de aankoop die bv. perfect bij haar jurk past of in haar huis. Een klant zal nooit vergeten, hoe jij haar hebt laten voelen.

Dit is alvast een geweldige start om een betere klantenrelatie op te bouwen met je klanten voor de lange termijn in jouw creatieve shop in handgemaakte producten?

Welke tip ga jij gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *