Vandaag had ik het graag met jou gehad over het verschil met het leiden van winstgevend bedrijf (zelfs als deze nog niet genoeg geld maakt) en het hebben van een dure hobby.
Dit lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar toch zie ik de meerderheid van de makers in de “dure hobby” categorie vallen zonder dat ze het zelf door hebben. Dit betekent dus weinig à geen verkoop, maar al zeker geen winst.
Meer dan alleen een verschil in wetgeving
Natuurlijk als jij met de intentie wil werken om winst te maken en regelmatig wil verkopen op een professionele manier, dan dien je natuurlijk een ondernemingsnummer aan te vragen om een duidelijk verschil te maken tussen een bedrijf en een hobby.
Als dit altijd al je droom is geweest, waarop wacht je dan nog?
Maar om het verschil uit te kunnen leggen tussen een dure hobby en een winstgevend bedrijf leiden is er meer dan een ondernemingsnummer aan de hand.
We kijken vandaag of je shop gemaakt is om te groeien, om winst te maken en succesvol te worden. Dus we kijken niet alleen naar verkopen, zelfs als je op dit moment nog niet genoeg verdiend, maakt dit niet uit, zolang je shop klaar staat om een succesvolle business te worden.
Laat me het verder uitleggen en stel jezelf de volgende vragen.
1 Zorgen je prijzen voor winst?
De eerste vraag dat jij jezelf moet stellen is: Zorgen je prijzen voor winst? Als je een business wil leiden en dus geen dure hobby of vzw, dien je met winst te verkopen om een gezond en succesvol bedrijf te leiden. Stel jezelf de vraag als je 100 verkopen maakt en je draait nog niet eens break-even (dat je uit de kosten komt), dan ben je eigenlijk een dure hobby aan het runnen in plaats van een bedrijf te leiden. Als jij geen fatsoenlijke winstmarge rekent in de prijzen van je creaties, dan ben jij enkel aan het proberen de kosten te dekken van je dure hobby. Dat willen we dus niet.
Om ervoor te zorgen dat je correcte prijzen hanteert die ook nog eens zorgen voor winst, dien je het volgende te weten:
- Hoeveel tijd kost het je om deze creaties te maken en wat is je uurloon?
- Hoeveel bedragen de effectieve materiaalkosten per creatie?
- Hoeveel bedragen je vaste kosten, zoals bv. kantoormateriaal, gereedschap, elektriciteit, …?
- Hoeveel bedragen je verkoopskosten per platform?
- Je winstmarge per product?
In onze Handmade Business School leer je er alles over. Neem dus zeker een kijkje. Ook de blogpost “de meestgemaakte fouten bij het zetten van je prijzen van je handgemaakte creaties” kan handig zijn voor jou.
2 Beheer jij je geld op een professionele manier?
Natuurlijk dien je je boekhouding correct en op tijd te doen, maar als bedrijf dien je altijd op de hoogte te zijn van je geldzaken om goede beslissingen te kunnen nemen voor de groei van je bedrijf. Het verschil tussen het leiden van een dure hobby of een professioneel bedrijf is dat je je laat leiden door cijfers en niet door emoties en gevoel.
Je kan niet de juiste beslissingen nemen als je?
- Geen aparte bankrekening hebt voor je handmade business
- Niet weet wat er elke maand binnen en buiten gaat
- Niet elke maand belangrijke cijfers en statistieken bekijkt
- Je niet op de hoogte bent van toekomstige cashflow problemen
- Niet juist weet wat je allemaal in voorraad hebt
- geen (omzet) doelen gebruikt
Zonder deze zaken kan je geen plan opmaken en een strategie uitwerken voor een winstgevende business. Zo kan je niet weten of je nog kan investeren in extra materiaal of dat er nog dure rekening aankomt? Zo weet je niet of de marketingacties die je doet, wel genoeg opleveren?
Naast de juiste prijzen leren zetten in de Handmade Business School, leer je ook je bedrijf leiden op basis van cijfers en hieruit de juiste conclusies te trekken, zodat jij altijd een plan van aanpak hebt om te groeien en als het even wat tegenzit, dat je niet meteen uit evenwicht geraakt, maar weet wat je te doen staat. Heb jij al een kijkje genomen?
Of bekijk zeker deze blogpost omtrent het werken van omzetdoelen.
3 Creëer jij je producten met een strategie of gewoon waar je zin in hebt?
Je bent je creatieve business gestart omdat je creatief bent en houdt van creëren en dat is natuurlijk geweldig. Maar op het moment dat jij beslist om te CEO te zijn van een succesvolle business en geen dure hobby, dien jij je product creaties strategischer aan te pakken.
Een goede mix van het creatieve brein en het praktische brein : )
Je dient op de hoogte te zijn waar je ideale klant in geïnteresseerd is, welke trends er spelen op de markt, weten waar je klanten nood aan hebben, …
In plaats van zomaar wat te creëren is het belangrijk dat jij je ideale klant voor ogen hebt en daar je creaties voor ontwerpt. In je vrije tijd kan je creëren wat je maar wil, maar in je business dient er een plan in te zitten.
Je dient samenhangende productcollecties te ontwikkelen die niet alleen mooi ogen en nuttig zijn voor je klant, maar ook nog eens beter zijn voor je marketing en voorraad budget.
In de Handmade business school leer je er om samenhangende productcollecties te ontwerpen voor je klanten. Maar bekijk ook alvast deze blogpost omtrent hoe vaak je nieuwe creaties moet launchen per jaar?
4 Kan jij mij je plan vertellen?
Als je geen marketingplan (verkoop-en promotieplan) hebt om je creaties te verkopen en jij een beetje aan het “free-wingen” bent en zomaar wat doet, wanneer het je uitkomt, dan is het tijd om hiermee te stoppen, een stap terug te zetten en een plan op te maken. Dit is het verschil met het hebben van een dure hobby en het leiden van een gezond, winstgevend bedrijf.
Je kan niet een bedrijf runnen wanneer het je uitkomt, je dient consistentie in te bouwen en altijd zorgen voor potentiële nieuwe klanten en aankopen. Dit kan niet zonder een plan. Je vindt dit waarschijnlijk niet leuk, maar als jij jezelf genoeg respecteert en je bedrijf ook, dan is dit: a must to do.
Zorg voor een plan voor de komende 3 maanden wat je sociale media, e-mail en verkoopstrategie zal zijn? Wat ga je verkopen en hoe ga je dit doen?
Zorg voor een jaarplanning voor het releasen van je collecties en de daarbijhorende promoties, dus kijk zeker ook de feestdagen na.
In de Handmade Business School, leer je dergelijk plan opmaken of ken je onze Holiday-Prep Planner al?
Om alles nog even op te sommen, om een succesvolle creatieve business te leiden in plaats van een dure hobby dien je:
- je prijzen te zetten, die ook zorgen voor winst
- op de hoogte te zijn, van je cijfers en financiën in je bedrijf
- een strategisch productaanbod te creëren
- een plan van aanpak te maken voor de komende maanden opstellen
Vele creatieve groeten en tot in de Handmade Business School,