Maker, vermijd deze valkuil …

Laat jij je verkopen ook afhangen van anderen

Dé kans is groot dat je deze fout maakt en dat is een grote valkuil voor het groeien van een succesvolle shop in zelfgemaakte producten. En de meeste van ons trappen hierin. Ik ook vroeger.

Je werkt hard aan je shop, maar als het op verkopen aankomt neem je een reactieve, afwachtende houding aan. Je bent tevreden met elke verkoop dat je doet, elke creatie dat je mag maken. Ik snap het écht. : )

Je merkt dat er maanden zijn van geen inkomsten, dan een piekje en dan weer een flatline op je bankrekening. 

Zijn je verkopen ook zo onregelmatig? 

Weet je hoe dit komt dat je verkopen zo onregelmatig zijn? Nu, in bepaalde periodes van het jaar zijn er altijd meer pieken en dalen in verkoop, maar er zou een constante lijn moeten zijn van basis verkopen en dus geen complete flatline. Maar hoe zorg je hiervoor?

Op dit moment werk je hard, maar ben je eigenlijk maar wat aan het doen, zonder duidelijke strategie, zonder het maken van een plan op lange termijn en dat is wat je nodig hebt om een winstgevende shop in handgemaakte creaties te groeien.

Je laat op dit moment het getal op je bankrekening afhangen van anderen, het aantal verkopen is nu op goed geluk. En als je eens een goede maand is, dan stop je plots met het hard werk dat je altijd deed, want je denkt eindelijk dat je momentum hebt opgebouwd, maar je moet die acties consequent blijven doen. Anders krijg je geen constante geldstroom. Je zou op je bedrijf moeten kunnen vertrouwen en rekenen.

Werken met omzetdoelen helpt enorm

Tijd dus dat jij gaat werken met omzetdoelen en je omzet, dus je verkopen, je winst, je loon gaat afdwingen en zelf je succes gaat meten. Dit is nog maar een deel van je strategie, maar laten we hier alvast mee beginnen.

Je omzetdoel zijn je aantal verkopen * (verkoopprijs exclusief btw) voor een bepaalde periode (per jaar, per maand,…). In dit bedrag zit dus ook nog je materiaalkost, vaste kost, loonkost, winstmarge en dus is geen effectieve winst, maar is een gemakkelijke richtlijn om je succes te meten en focus te houden.

In plaats van zomaar gelukkig te zijn, dat je wat verkoopt, waarom dwing je het zelf niet af. Je zegt bv. nu voor deze maand is je omzetdoel 10 000 euro en je maakt een plan op hoe je dit het beste realiseert.

Hoeveel moet je dan verkopen per producttype of productcategorie (truien, oorbellen,…) of misschien per verkooppunt (marktje, conceptstore,…) om dit te halen. Dit moet niet op de detail juist zijn. Gebruik desnoods gemiddelde verkoopprijzen om snel te tellen. 

Er zijn enorm veel voordelen, door het werken van omzetdoelen, lees ze in dit blogartikel. Ook in het interview met Mieke van Mareeke hebben we het hierover, benieuwd.

Maar wat je zeker al nu moet weten is, dat als je een doel gebruikt, zoals een omzetdoel, dat je altijd meer doet, dan dat je er geen gebruikt.

Je ziet nu heel snel, oh ik moet nog extra moeite doen, want anders haal ik mijn doel niet. Het wordt op een gegeven moment een soort van spelletje, om jezelf te blijven uitdagen en te groeien en een ideale manier om je succes te meten en je groei van je bedrijf te volgen.

Heb jij het al geprobeerd? Je verkoop afdwingen.

Let me know in the comments,

Vele creatieve groeten,

 

Nathalie Maes

The Pink Side

Wil jij ook leren werken met omzetdoelen, een strategie uitbouwen voor je shop in handgemaakte creaties, het verkopen van je zelfgemaakte producten, dat kan zeker. Heb je al een kijkje genomen in onze Handmade Business School?

Een reactie op “Maker, vermijd deze valkuil …

  1. Pingback: 10 voordelen om doelen te stellen voor je bedrijf - The Pink Side

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *