Bescherm je creatieve werk, maker!

Hoe bescherm jij je unieke creaties en ontwerpen, maker?

In deze nieuwe aflevering van The Pink Side Show heb ik een speciale gast uitgenodigd, namelijk Maarten Koolen van Intellectueel Eigendom: In deze aflevering hebben wij het over hoe jij je creatieve werken, je unieke creaties en eigen ontwerpen kan beschermen, zodat anderen er niet mee aan de haal kunnen gaan of zomaar kunnen kopiëren. Bescherm je creatieve werk, maker!

We hebben het ook over hoe jij je merk, je naam van je handmade business kan beschermen. En zoveel meer. Een hele interessante aflevering over intellectuele eigendom in de creatieve sector.  In deze aflevering heeft Maarten ook zeer handige tips voor starters met weinig budget, zodat jij je zelf snel kan beschermen voor weinig geld! Hoe geweldig is dit?

 

Wat als iemand je ontwerp of patroon kopieert?

Standaard als we iets creëren zijn we beschermd door ons auteursrecht (Hier moeten we niets speciaals voor doen), maar we moeten kunnen aantonen dat de creatie een uniek ontwerp is of jouw eigen stijl. Bijvoorbeeld: neem een bloem, iedereen kan een bloem tekenen, maar naargelang jouw stijl kan die bloem kenmerkend zijn van jou. Je dient dit dan ook te kunnen aantonen, door bijvoorbeeld eerdere posts online, publicaties, zichtbaarheid,.. naar anderen toe. Maar ook schetsen, en ontwerpen kunnen deze eigenheid aantonen.

Maar als dit jouw uniek kenmerkend product is en deze heel goed verkoopt, dan wil jij op een gegeven moment dat er geen variaties door anderen worden gemaakt of kunnen gekopieerd worden zomaar. En dat kan je doen door een modelrecht aan te vragen om je werk te beschermen. 

Opgelet. Dit is niet goedkoop (in de video geeft Maarten een grootte orde weer) en je dient dit 1 jaar na de uitbreng van je nieuw model of patroon of creatie aan te vragen! 

Dus je kan dit best aanvragen voor je échte unieke stukken die uniek zijn voor jouw bedrijf!

Wel legt Maarten ook uit, dat mocht je het vergeten te zijn aan te vragen of nog niet eerder het budget had, dat je nog kan terugvallen op 3 jaar niet-ingeschreven recht, zodat als je plots merkt dat iemand anders inkomsten verdiend op jouw creatieve werk, dat jij je hier op kan beroepen en alsnog het modelrecht kan aanvragen. 

Enneuh, Maarten geeft ons ook een tip mee dat je als starter een subsidie kan krijgen de SME voucher waarbij je 75% van de tax kan terugvorderen en waarvoor je voor een paar tientjes je eerste basis bescherming kan regelen. Geweldig, niet?

Bescherm je creatieve werk! Auteursrecht-model-en merkrecht voor creatieve ondernemers

Wil jij nog meer tips om je zelfgemaakte producten te beschermen beschermen, bekijk dan deze blogpost even omtrent de juridische zaken van een shop!

Ik gebruik soms foto’s van mijn groothandels voor mijn website, mag dit zomaar?

Altijd oppassen als je foto’s van iemand anders kopieert, want de maker van de foto heeft de volledige auteursrecht. Maar Maarten wist ons te vertellen dat als het over standaard productfoto’s gaat die je ziet voor verkoop in een webshop dat hier geen auteursrecht op geldt en je deze dus mag gebruiken.

Wel kijken dat als er bepaalde styling shoots zijn, waar een hand, gezicht, … bijvoorbeeld op staat of het product gebruikt wordt, … dan rust hier wel auteursrecht op en mag je dit niet zomaar kopiëren.

Je dient aan degene van de foto te vragen of je deze foto mag gebruiken en dan dien je hen te vermelden bij je socials of je website of waar dan mogelijk. Er zijn bepaalde websites waar je terecht kan voor foto’s zonder auteursrechten. En als je op dit moment AI gebruikt voor foto’s te genereren, dan moet je ook opletten, want AI gebruikt houdt op dit moment geen rekening met auteursrecht en kan je dus zonder je het weet foto’s gebruiken en je hebt niet de rechten. Hier kunnen boetes uit volgen.

Dus kijk hier goed mee uit!

Ik heb een ontwerp gemaakt voor een ander bedrijf, hoe zit dat met auteursrecht?

Als maker heb jij het auteursrecht, zelfs als je het verkoopt mogen anderen zelfs na betaling geen aanpassingen doen aan je creaties of ontwerp of deze verder verdelen. bv. een beeld dat je hebt gemaakt en ze willen het 2 jaar later verven, dat mag niet. Of een ontwerp van een t-shirt print dat je hebt gemaakt, en niet veel later willen ze dit door iemand anders laten drukken dan bij jou, of er nog iets toevoegen of veranderen, dat mag ook niet.

Wel kan je ervoor zorgen dat bij een correcte betaling dat je het auteursrecht afstaat via een standaard contract dat je via het internet snel kan terugvinden, maar Maarten raad aan om dit steeds juridisch na te kijken, zo zorg je er ook voor dat ze snel willen betalen. Natuurlijk, enkel en alleen als jij je auteursrecht wil afstaan. Goed om weten, niet?

Auteursrecht - Model- en merkrecht voor makers - Bescherm je creatieve werk, maker!

Wil jij nog meer tips om meer winst te maken met je zelfgemaakte producten, dan is deze blogpost iets voor jou.

Hoe bescherm ik mijn merk?

We hebben het in deze aflevering van The Pink Side Show niet alleen over het beschermen van je producten en ideeën, maar ook over je merk op zich en je merknaam.

Want ook deze kan je beschermen zodat er niemand met dezelfde naam of variatie ervan en wat jij doet kan kopiëren. En dan hebben we het nu niet over de producten, maar soort service en verkoop.

Je bezit zowiezo over je handelsrecht (krijg je altijd als ondernemer), zodat jij overal mag verkopen, maar als je niet geregistreerd bent via het merkrecht en iemand anders zou je naam gebruiken, dan kan het zijn dat jij heel hard beperkt wordt in jouw zaak.

bv. iemand vraagt het merkrecht van “Creaties van Joke” voor de Benelux aan, maar jij had die naam al en je woont in Lokeren. Dan mag jij je naam gebruiken voor in Lokeren te verkopen, maar die naam mag je niet meer gebruik voor een webshop in België, Nederland en Luxemburg. En dat kan er dus voor zorgen dat je een nieuwe naam moet gebruiken.

Maar ook hier kan je gebruik maken van het niet-ingeschreven recht, hierboven besproken en de subsidie waar je de eerste keer kan op terugvallen om heel snel dit voorval te vermijden.

Hoe gaat dit nu praktisch te werk, mijn creatieve werk beschermen?

In deze aflevering legt Maarten de praktische zaken stap voor stap uit. Op de volgende site van de BOIP kan jij terecht om te kijken of je merknaam wordt gebruikt en kan jij je registreren, alsook meer informatie krijgen over je subsidie.

Want zelfs als jij je merkrecht aanvraagt en je betaalt, kan het nog steeds zijn dat je wordt afgekeurd omwille dat er iemand bezwaar heeft ingediend en je krijg je geld niet terug. Daarom is het heel handig dat iemand dit voor je controleert, niet alleen alvorens je het aanvraagt, maar ook eenmaal je merk geregistreerd is de opvolging dat het wordt nageleefd en daar kan je bij Maarten terecht van Intellectueel Eigendom.

Bekijk de volledige aflevering, want deze bevat nog meer praktische info als het gaat over de intellectuele eigendom van je handmade business en je producten.

Vele creatieve groeten,

 

Nathalie Maes & Maarten Koolen

 

 

Geef een reactie