De 10 meest gemaakte fouten omtrent prijszetting van handgemaakt

Veel mensen die handgemaakte creaties verkopen, vinden het lastig om de juiste prijs voor hun producten te bepalen. Hierdoor zie je vaak dat de prijzen veel te laag zijn. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de kosten van de materialen en de tijd die je erin hebt gestoken. In deze blogpost bespreken we de 10 meest gemaakte fouten omtrent prijszetting van handgemaakte creaties, zodat jij deze fouten niet hoeft te maken. Tijd om meer te weten over de 10 meest gemaakte fouten omtrent prijszetting van handgemaakte creaties.

Fout 1: Geen goede aankoopstrategie, daardoor te hoge kosten

Een van de meest gemaakte fouten bij het bepalen van de prijs van handgemaakte creaties is dat je soms een te hoge kostprijs van materialen moet doorrekenen omwille dat je niet slim aankoopt. Ik ben mij bewust dat je in het begin geen groot budget hebt, maar dat wil niet zeggen dat je steeds per creatie een aankoop van materialen moet doen en daardoor een te hoge prijs moet betalen met daar bovenop telkens verzendkosten bij je leverancier. Bekijk daarom de bulkkortingen van je leveranciers en probeer steeds in grotere hoeveelheden aan te kopen zodat je een goede prijs kan bekomen. Je hebt geen grote voorraad nodig van verschillende creaties, maar veel voorraad van een beperkt aantal creaties. Denk over dat laatste zeker eens na.

de 10 meest gemaakte fouten omtrent prijsbepaling van handgemaakte creaties. Pricetags.

Fout 2: Geen rekening houden met de tijd

Een andere veelvoorkomende fout is het niet meerekenen van de tijd die je hebt gestoken in het maken van het product. Het is belangrijk om een prijs te vragen die in verhouding staat tot de tijd die je hebt geïnvesteerd. Anders verdien je misschien niet genoeg voor al het werk dat je hebt gedaan. En dit vergeten velen door te rekenen, want soms zit je uren aan 1 creatie en dat maakt het in jouw ogen soms een creatie onbetaalbaar voor klanten, maar dat hoeft zo niet te zijn. Bekijk zeker onze prijszettings met prijsstrategieën cursus om steeds de juiste verkoopprijs te vinden en een gezond bedrijf te groeien.

Fout 3: Te veel concurrentie

Een andere fout die veel mensen maken, is dat ze hun prijzen te laag houden vanwege de concurrentie. Het is begrijpelijk dat je concurrerend wilt blijven, maar het is belangrijk om niet te vergeten wat je zelf waard bent. Als je je prijzen te laag houdt, kan dit ten koste gaan van je winst. We hebben in onze creatieve markt veel concurrentie van hobbyisten die al blij zijn dat ze de enkel de materiaalkost eruit halen en dus geen btw of andere kosten of de uren doortellen, dit zorgt ervoor dat soortgelijke creaties voor een belachelijke prijs worden verkocht. Makkelijker gezegd dan gedaan: maar jij moet kijken naar jouw shop, naar jouw onderneming en ook met jouw correcte prijzen, zal je verkopen. Alles draait om marketing. Dus je prijs niet lager zetten omwille dat je concurrenten het doen, maar effectief een juiste prijsberekening doen om een gezond succesvol bedrijf te leiden.

Fout 4: Niet met de cijfertjes bezig zijn

Als bedrijf zijnde of je het nu leuk vindt of niet, moet je op de hoogte zijn van de cijfers van het bedrijf. Je moet weten welke omzet je draait, welke uitgaven en inkomsten er zijn en hierop anticiperen. Als we starten doen we aan “freewingen” en “guesswork”, maar dat is geen gezonde basis voor een bedrijf. Als je niet met je cijfers bezig bent, kan je ook niet een juiste prijs inschatten om te weten of deze prijs of product een goed idee is voor je bedrijf en jouw kosten zal dekken en jij jezelf een loon kan uitbetalen.

de 10 meest gemaakte fouten omtrent prijsbepaling van handgemaakte creaties. (pricetags)

Fout 5: Het ligt niet aan de prijs

Als starter heb je niet meteen de verwachte inkomsten die je wenst, hierdoor begin je te twijfelen aan jezelf en aan de prijs, maar het ligt niet aan de prijs dat ze nog niet bij jou kopen. Je dient eerst nog een vertrouwensband te kweken met je klanten. Wees eerlijk van je 100 volgers op sociale media is de helft al familie en van die andere 50 dat misschien wel je doelpubliek is statisch maar 10% geïnteresseerd en 4% zal hier van willen kopen. Dus bekijk voor jouw shop, het ligt misschien niet aan je prijs, maar je moet eerst aantallen bereiken. (disclaimer: Je moet dan ook weer geen 1000 volgers hebben, alvorens je kan verkopen, maar het ligt meer aan je marketing dan de prijs)

Wil je nog meer weten over het bepalen van de juiste prijs van je zelfgemaakte producten en creatieve diensten? Of lees zeker deze blogpost over prijsbepaling van handgemaakte spullen.

Fout 6: Te veel afhankelijk van emoties

We zijn allemaal trots op onze creaties, maar het is belangrijk om niet te veel afhankelijk te zijn van emoties bij het bepalen van de prijs. Het kan moeilijk zijn om een redelijke prijs te vragen voor iets waar je veel tijd en energie in hebt gestoken, maar het is belangrijk om objectief te blijven, doe dus daarom altijd een correcte prijsberekening om te kijken of het product in jouw shop past en bij jouw doelpubliek.

Fout 7: Gebrek aan vertrouwen

Een andere fout is dat sommige mensen niet genoeg vertrouwen hebben in hun eigen vaardigheden. Hierdoor zetten ze hun prijzen te laag, omdat ze denken dat ze niet genoeg waard zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat je creaties waardevol zijn en dat je er een eerlijke prijs voor mag vragen. Dit is een hele belangrijke tip en de grootste fout van allemaal. Ten opzichte van de klant ben jij de expert. Jij hebt iets geweldigs in handen om je klanten gelukkiger te maken, om deze te helpen. Jij mag er zijn.

Fout 8: Geen rekening houden met overheadkosten

Als je handgemaakte creaties verkoopt, heb je waarschijnlijk overheadkosten zoals verpakkingsmateriaal, verzendkosten, betaalkosten en andere kosten zoals bv. elektriciteit, afval, internet, … . Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in de prijsbepaling, anders kan het zijn dat je niet genoeg verdient om je bedrijf draaiende te houden. Ja, hoor verpakkingsmateriaal enzo tellen we door naar de klant.

Fout 9: Niet genoeg differentiëren

Als je handgemaakte creaties verkoopt, is het belangrijk om je te onderscheiden van je concurrenten. Als je prijzen hetzelfde zijn als die van anderen, kan het moeilijk zijn om klanten te trekken. Differentiëren kan betekenen dat je hogere prijzen kunt vragen voor uniekere producten. Uitzoeken, wie jouw ideale klant is en in welke niche jij wil werken zal ervoor zorgen dat mensen de prijs willen betalen voor jouw kwaliteitsproducten. Zo kan jij je eigen stijl en stempel drukken en daar betalen mensen voor. Hoe meer niche, hoe beter. Waarom kost een handtas van Louis Vuitton duizenden euro’s en een handtas in de Veritas tientallen euro’s? It is all about branding.

de 10 meest gemaakte fouten omtrent prijsbepaling van handgemaakte creaties. Uitverkoop

Fout 10: Geen rekening houden met commisie winkels

Als jij je prijs hebt bepaald en jij verkoopt deze niet alleen op je webshop, maar ook in bv. andere winkels, conceptstores, … dan ga je te maken hebben met commissies die je betaald om jouw producten in de winkels te mogen leggen. Dit gaat natuurlijk van jouw winst af en hier wordt vaak niet over nagedacht alvorens een correcte prijs te communiceren met jouw verkooppunt. Bespreek op voorhand bij welke afzet, welke prijs tegenover staat? Hoe meer je verkoopt? Hoe goedkoper voor de winkel? En is er een vaste prijsafspraak, zorg dat je prijs nog steeds zorgt voor winst, ondanks dat je nu een breder doelpubliek krijgt en meer kans hebt om te verkopen. Wat zijn je wholesale en retailprijzen?

Conclusie

Het is belangrijk om de juiste prijs te bepalen voor je handgemaakte creaties. Door deze 10 veelgemaakte fouten te vermijden, kun je er zeker van zijn dat je een prijs vraagt die in verhouding staat tot de waarde van je producten. Met een eerlijke prijs kun je je bedrijf laten groeien en de klanten aantrekken die je verdient.

Vele creatieve groeten,

Geef een reactie